درگذشتـگان مشهـور سـال 2011
در سال 2011 مرگ چند تن از مشهورترین افراد دنیا رقم خورد. انسانهایی که از خود خاطرات بدی به یادگار گذاشتند مانند دیکتاتورها ، و آنهایی که به نوعی تاثیرات مثبتی از خود به جا گذاشته اند مانند هنرمندان ، ورزشکاران و افراد نیکوکار
استیو جابز، مرد شماره یک کمپانی اپل تنها 56 ساله بود که سرطان لوزالمعده در نهایت بر او غالب گشت و درگذشتش را در سال 2011 رقم زد. تنها لحظاتی پس از اعلام این خبر نام و تصویر استیو جابز بر صفحات اول سایتها و روزنامههای جهان نقش بست و شبکههای تلویزیونی تصاویر مردی را نشان دادند که در آنها میشد به وضوح تحلیل رفتن قوای بدنی وی را در جریان مبارزه چند سالهاش با سرطان مشاهده کرد.
الیزابت تیلور یکی از معدود بازماندگان عصر طلایی هالیوود بود که در سن 79 سالگی درگذشت. از او به عنوان یکی از بهترین بازیگران دنیای سینما یاد میکنند و دریافت دو جایزه اسکار گواهی بر کارنامهی موفق حرفهای است که این ستاره پس از مرگش از خود به جای گذاشت. الیزابت تیلور در مجموع هشت بار ازدواج کرد و سالهای زیادی را گریبانگیر بیماریهای متعدد جسمی بود.
واتسلاو هاول، رئیس جمهوری پیشین چک و یکی از نویسندگان و فعالان سرشناس حقوق بشر، در روزهای پایانی سال 2011 چشم از جهان فروبست. این شخصیت برجستهی سیاسی یکی از رهبران انقلاب مسالمتآمیز در کشورش بود و ادیبان سرشناس چکسلواکی سابق به شمار میرفت. او در سن 75 سالگی در پراگ درگذشت.
ایمی واینهاوس، خواننده مشهور بریتانیایی را ستارهای بزرگ با درخششی کوتاه توصیف میکنند. او یکی از استعدادهای کمیاب موسیقی بود که در سن 27 سالگی درگذشت، هرچند به دلیل شیوه زندگی این خواننده که با اعتیاد به مواد مخدر و الکل عجین شده بود، بسیاری مرگ او را غیرمنتظره ندانستند. آلبوم "بازگشت به سیاهی" از ایمی واینهاوس برنده پنج جایزه معتبر گرمی شد و میلیونها نسخه از آن به فروش رفت.
عالم راک یکی از چهرههای بزرگ خود را در سال 2011 از دست داد؛ گری مور، یکی از چیرهدستترین گیتاریستهای جهان و عضو پیشین گروه اسطورهای "تین لیزی" در سن 58 سالگی درگذشت. جسد او در هتلی مجلل در استپتونا، واقع در جنوب اسپانیا کشف شد. مرگ غیرمنتظره گری مور که بسیاری او را از نوابغ گیتارنوازی میدانند، هواداران او را در سراسر جهان شوکه کرد.
مرگ بن لادن، رهبر شبکه تروریستی القاعده یکی از اخبار مهم دنیا در سال 2011، ده سال پس از حملات تروریستی یازده سپتامبر بود. باراک اوباما، رئیسجمهوری آمریکا، روز یکشنبه (اول مه/11 اردیبهشت) به وقت محلی، در یک سخنرانی تلویزیونی اعلام کرد که یک واحد ویژهی آمریکا، اسامه بن لادن، رهبر شبکهی تروریستی القاعده را در جریان نبردی در پاکستان کشته است.
کریستا ولف، از نویسندگان نامدار آلمانی در 82 سالگی و در پی یک بیماری طولانی در برلین از دنیا رفت. او را مشهورترین نویسندهی زن آلمانی قرن بیستم، و در کنار گونتر گراس از مهمترین چهرههای ادبیات پس از جنگ دوم میخوانند. نگاه صلحطلبانه و توجه به مسائل و معضلات زنان، از دورنمایههای اصلی آثار اوست.
بازی در فیلم "آخرین تانگو در پاریس" در کنار مارلون براندو، ماریا اشنایدر هنرپیشه فرانسوی را به اوج شهرت رساند. ماریا اشنایدر در سالهای پایانی عمرش در چندین گفتوگو از همکاری با برناردو برتولوچی کارگردان این فیلم ابراز پشیمانی کرده بود و هیچگاه نیز نتوانست در فیلم دیگری خوش بدرخشد و شهرت وی تنها به ایفای چند نقش کوتاه در سالهای بعد بسنده شد. ماریا اشنایدر در سن 58 سالگی درگذشت.
جو فریزر 67 ساله و یکی از مهمترین رقبای محمد علی کلی قهرمان بوکس سنگین وزن جهان که به سرطان کبد مبتلا بود، در سال 2011 درگذشت. او در سال 1971 در مسابقهای که به "مبارزه قرن" معروف شد، پس از سالها موفقیت محمد علی کلی، در یک رقابت نفسگیر بر وی پیروز شد. دو مسابقه دیگر دههی 70 میلادی اما با پیروزی محمد علی همراه بود. جو فریزر در سال 1974 و 1975 در برابر وی مغلوب شد.
بسیاری مرگ معمر قذافی، دیکتاتور پیشین لیبی در روز 20 اکتبر 2011 در زادگاهش شهر سرت را نقطهی عطفی در "بهار عرب" میدانند. تصاویر شادی مخالفان در لیبی پس از انتشار خبر کشته شدن قذافی به سرعت در رسانههای خبری و شبکههای اجتماعی منتشر شد.
دوستداران سینما او را با نام "ستوان کلمبو"، یک کارآگاه گیج آمریکایی میشناختند که علیرغم ظاهر دست و پا چلفتیاش هر بار از حل معماهای پیچیده جنایی سربلند بیرون میآمد. پیتر فالک به دلیل بازی در نقش کلمبو چهار بار جایزه معتبر امی را از آن خود کرد. ایرانیها، صدا و لهجهی پیتر فالک را در نقش مأمور اداره جنایی پلیس با صدای منوچهر اسماعیلی، دوبلور سرشناس، میشناسند. پیتر فالک در سن 83 سالگی درگذشت.
در عالم فوتبال معدود ستارگانی هستند که چهرهشان با تصورهای کلیشهای ورزشدوستان چندان همخوان نیست. دکتر سوکراتس، رهبر ملیپوشان برزیل در جامهای جهانی 1982 و 86 از جمله این ستارگان بود. افراط در کشیدن سیگار و بعدها نوشیدن مشروبات الکلی را میتوان از "نقاط ضعف" این ستاره بزرگ دانست که در رشته پزشکی تحصیل کرده بود. سوکراتس در سن 57 سالگی و در پی عفونت حاد روده درگذشت.
برند آیشینگر را "آقای سینمای آلمان" لقب دادهاند. او بیش از 30 سال در سینمای این کشور فعالیت کرد و به ویژه در برقراری پیوندی نزدیک با هالیوود به تلاشی خستگیناپذیر دست زد. با کار و تلاش او بود که فیلمهای سینمایی برجستهای مانند "عطر" و "سقوط" شکل گرفت. این سینماگر کوشا و پرتوان در 61 سالگی در لسآنجلس درگذشت.
جین راسل، بازیگر سینمای آمریکا در سن 89 سالگی در خانهاش درگذشت. زیبایی و جذابیت یکی از عوامل اصلی به شهرت رسیدن وی هم در دنیای مد و هم در صحنه سینما بود. پس از بازی در فیلم "یاغی" جین راسل تلاش داشت تا با ایفای نقشهای دیگر از لقب "بمب جنسی" که توسط رسانهها به او داده شده بود، فاصله بگیرد و استعدادش در بازیگری را نشان دهد. او در مجموع سه بار ازدواج کرد و در 28 فوریه چشم از جهان فروبست.
پیت پاسلتویت، هنرپیشه بریتانیایی در 64 سالگی و در اثر بیماری سرطان درگذشت. او یکی از بازیگران برجسته صحنه تئاتر بود و در شماری از فیلمهای موفق نظیر "پارک ژوراسیک"، "مظنونین همیشگی" و "به نام پدر" بازی کرده بود.
خبر درگذشت کیم جونگ ایل، رهبر کره شمالی دو روز پس از درگذشتش در روز (19 دسامبر/ 28 آذر) از تلویزیون دولتی این کشور اعلام شد. در این خبر علت مرگ "رهبر محبوب خلق" کره شمالی ایست قلبی عنوان شد. او رهبری جمهوری دموکراتیک خلق کره (کرهشمالی) را در سال 1994 از پدرش به ارث برده بود و پس از او نیز پسرش کیم جونگ اون (راست) به جانشینیاش انتخاب شد